Veelgestelde vragen

Is voorbereiding voor een neurofeedback sessie noodzakelijk?

Voorbereiding is niet nodig. Iets eten of drinken is wel aan te raden, maar geen koffie. Zolang je niet onder invloed bent van alcohol of verdovende middelen kun je gewoon trainen.

Is Neurofeedback gevaarlijk of doet het pijn?

Nee, Neurofeedback training is een non-invasieve methode Dat wil zeggen dat er niets je lichaam in gaat. De sensoren op je hoofd meten alleen de hersenactiviteit. Hier voel je niets van.

Hoe voel ik me na een trainingssessie?

Het kan zijn dat je een bepaalde mate van vermoeidheid ervaart of dat je je slaperig voelt. Dit is heel normaal; je doet aan fitness, alleen worden niet je spieren maar je hersenen getraind.

Kan neurofeedback mijn persoonlijkheid beïnvloeden?

Nee. Wel kan Neurofeedback je persoonlijkheid beter naar voren laten komen, doordat je een ongewenst gedragspatroon met behulp van de training oplost. Als je bijvoorbeeld door de training beter en rustiger slaapt zul je je wel degelijk anders voelen en gedragen; je persoonlijkheid zelf verandert niet, maar kan juist beter tot uitdrukking komen.

Is Neurofeedback geschikt voor kinderen?

Ja, doordat onze NeuroOptimal methode voor kinderen gebruikmaakt van films is deze uitermate geschikt om kinderen te trainen.

Kunnen de klachten terugkomen?

Vaak zijn de behaalde resultaten blijvend. Bij veel aandoeningen is het gedrags- of functioneringspatroon gedurende lange tijd ingesleten. De Neurofeedbacktraining zorgt ervoor dat de hersenen geconditioneerd worden om uit deze ingesleten ‘groef’ te komen en op zoek te gaan naar een beter functioneringspatroon. Herhaalde sessies moeten ervoor zorgen dat dit nieuwe patroon blijvend wordt. Veelal geven onze cliënten er de voorkeur aan om als ‘onderhoud’ periodiek een boostsessie te volgen.

Werkt Neurofeedback training voor iedereen?

Neurofeedback heeft positieve resultaten bij 80 tot 90% van de mensen. Het aantal benodigde sessies verschilt echter per persoon, net als bij fitness voor het lichaam. Iedereen is uniek en heeft dus ook unieke hersenen.

Ik wil mijn sport prestatie verbeteren, kan Neurofeedback me daarbij helpen?

Neurofeedback wordt steeds vaker ingezet om (top)sporters, maar ook managers, beter te laten presteren. In de golfsport (o.a. Tiger Woods) maar ook bij atletiek, voetbal (AC Milan) en vele andere sporten wordt Neurofeedback training ingezet om op het juiste moment de verlangde prestatie te kunnen leveren. Het doel is hier om de sporter of manager een ‘peak performance’ te laten bereiken. In deze toestand functioneert het brein optimaal. Alles lijkt vloeiend te gaan en je voelt je goed op fysiek én mentaal niveau.

Kan men ook een paar behandelingen doen?

Wanneer je een diepgaande en meer blijvende verandering wilt, dien je een lange serie neurofeedback behandelingen te doen. Je kunt echter ook kiezen voor een korte Neurofeedback- en coaching traject. Bijvoorbeeld om je door een moeilijke periode heen te helpen, een bepaald patroon te doorbreken, of je te motiveren `gezonde` keuzes te maken.

Welke verandering kan ik met neurofeedback trainingen precies verwachten?

De behandelingen geven een gevoel van innerlijke rust, kalmte, helderheid, vreugde. De slaap verbeterd. Je slaapt makkelijker in en wordt meer uitgerust wakker. Je stemming verbeterd en wordt gelijkmatiger. Prikkelbaarheid en gevoelens van irritatie verminderen of verdwijnen. Je maakt je minder zorgen, bent met je aandacht bij wat er op dat moment is. Door elkaar vliegende gedachten, maken plaats voor meer gericht kunnen denken. Je stressbestendigheid wordt vergroot, je raakt minder snel gestrest en je hersteld er sneller van. Angsten in verschillende vormen nemen af. Je krijgt meer overzicht en kun je focus houden op dat wat werkelijk belangrijk is. Je zelfvertrouwen neemt toe. Je kunt beter bij jezelf blijven. Meer jezelf zijn. Doordat je verbonden bent met jezelf, ben je minder gevoelig voor andermans negatieve stemmingen. Je krijgt meer grip op jezelf. Automatische, onbewuste en zelfs dwangmatige gedragspatronen maken meer plaats voor zelfbewustzijn en een grotere vrijheid en vermogen om ‘gezonde’ keuzes te maken. Lichamelijke symptomen en klachten verminderen en sommige verdwijnen zelfs.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback (ook wel EEG Biofeedback of Neurotherapie), is een trainingsmethode waarbij de hersengolven in real-time worden gecontroleerd en geregistreerd door een computer die de informatie gebruikt om de hersenen te trainen optimaal te laten functioneren. Door het plaatsen van sensoren op het hoofd wordt de hersenactiviteit gemeten en de elektrische activiteit weergegeven op een beeldscherm. De computer controleert de hersengolven terwijl u luistert naar uw favoriete muziek of een film bekijkt.

Read More
Voor wie is neurofeedback zinvol?

Voor iedereen die op zoek is naar een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid, meer vitaliteit en levensvreugde. Het trainingsprogramma neurofeedback is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen en kan al snel een positief effect hebben waarbij psychische behandelbare klachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen welke een positieve invloed heeft op de situatie thuis, prestaties op school of op het werk.

Read More
Zijn neurofeedback trainingen thuis ook mogelijk?

Ja, neurofeedback trainingen aan huis is zeker mogelijk. Wanneer u niet in de buurt woont van onze praktijk, of wanneer u zich moeilijk kunt verplaatsen kunnen de neurofeedback trainingen thuis een uitkomst zijn. Comfortabel in uw eigen omgeving u hoeft niet te reizen, het bespaart u tijd en inspanningen, en het is betaalbaar. Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op.

Read More
Facebook