ADHD en ADD

Neurofeedback trainingen bij ADHD en ADD:

  • Effectief bij 63,3% tot 83,7%, bij een afname van 15 | 20+ sessies.

De focus komt terug. Je kunt hoofd en bijzaken weer onderscheiden!
ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ (aandachts- en concentratiestoornis met hyperactiviteit). ADD is een aandachtstekort- en concentratiestoornis. Mensen met ADHD zijn veelal beweeglijk, onrustig en minder voorspelbaar in hun motoriek en in hun denken. Ze zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar zoeken de prikkels zelf op wanneer die ontbreken. ADD wordt beschreven als “het overwegende onoplettende type”, die gekenmerkt wordt door aandachtsproblemen en concentratieproblemen. De oorzaak van AD(H)D is (nog) niet helemaal duidelijk. Recent onderzoek wijst erop dat er bij AD(H)D sprake is van een neurobiologische stoornis in de hersenen, op het niveau van de zenuwverbindingen (neurotransmissie). Kenmerken AD(H)D bij volwassenen en kinderen:

  • Ze hebben concentratie- of aandachtsproblemen, zijn snel afgeleid, hebben moeite met details, maken vaak slordige fouten, hebben moeite met luisteren, vinden het lastig om zich te concentreren en willen veel dingen tegelijk doen. Alleen als ze iets leuk vinden, lukt het hen zich even te concentreren.
  • Ze zijn hyperactief of zeer bewegelijk; kunnen niet stilzitten, bewegen altijd met hun handen of voeten, wiebelen en friemelen veel, voelen zich voortdurend onrustig, kunnen niet stoppen met praten en hebben moeite zich te ontspannen (ADHD).
  • Ze zijn impulsief; flappen dingen eruit, geven al antwoord voordat de vraag is afgemaakt, hebben moeite om op hun beurt te wachten, volwassenen geven zonder nadenken (te veel) geld uit (bijvoorbeeld door te gokken), beginnen of stoppen met een baan zonder daar eerst over na te denken, hebben last van eetbuien. Spanning en sensatie kunnen ervoor zorgen dat volwassenen met ADHD tijdelijk niet meer zo impulsief zijn. In plaats daarvan zoeken ze veel afwisseling en nieuwe uitdagingen, maken vaker ruzie en nemen grote risico’s.
  • Ze trekken zich graag terug; kunnen ergens volledig in opgaan; veel dagdromen; emotionele wisselingen; gevoelig en betrokken (ADD)

Neurofeedback helpt bij ADHD.
Neurofeedbackbehandeling van ADHD geeft een grote, en klinisch relevante verbetering op impulsiviteit en aandachtsproblemen, en een redelijke verbetering op hyperactiviteit. Dit concluderen onderzoekers van de universiteit van Tübingen, de Radboud Universiteit en Brainclinics, een spinoffbedrijf van de Nijmeegse universiteit.
Bron: Radboud Universiteit