Slaapstoornis

Lekker slapen dat willen we allemaal, echter dat wil niet betekenen dat het ook lukt. Ons lichaam moet ons de gelegenheid geven om in slaap te kunnen vallen. In veel gevallen ligt de oorzaak in ons ‘hoofd’ als het moeizaam verloopt. Door onbalans op verschillende plekken in ons brein raakt het systeem van slag. Problemen met slapen zijn namelijk vaak een secundair (bijkomend) probleem, terwijl de primaire klacht een andere is.

Delayed sleep-phase syndrome (DSPS) is een chronische stoornis waarbij de biologische klok van de patiënt niet synchroon loopt met het ochtend-opstaan/avond-slapen-patroon van de meerderheid van volwassenen en adolescenten.

Personen met Insomnia of slapeloosheid kunnen moeilijk in slaap vallen en blijven ‘s nachts betrekkelijk lang wakker of slapen te licht. Als slapeloosheid langer dan een paar nachten duurt, kan de aandoening chronisch worden en kan het slaaptekort een zeer nadelige uitwerking op het welzijn hebben. Insomnia komt relatief vaak voor door externe oorzaken als geluidshinder of als bijwerking van bepaalde medicijnen, maar kan ook worden veroorzaakt door stress, opwinding, lichamelijke of psychische aandoening, voedselallergie(ën) en slechte slaapdiscipline. Het is een belangrijk symptoom van een manier bij mensen met een bipolaire stoornis en kan ook een teken zijn van verhoogde schildklieractiviteit, depressie en andere stimulerende fysiologische prikkels. Slaapproblemen komen bijvoorbeeld vaak voor bij epilepsie, angststoornissen en depressie, licht traumatische hersenbeschadigingen, hyperactiviteit en aandacht tekort stoornissen, chronische pijn, chronische vermoeidheid en het Gilles de la Tourette-syndroom. Ze worden in eerste instantie vaak gemeld als ‘een vorm van ontevredenheid’ met betrekking tot de kwaliteit van de slaap (hoe en hoelang men slaapt).

Slaapstoornissen kunnen goed behandeld worden met behulp van neurofeedback training. Ten aanzien van slaapstoornissen bij volwassenen worden er goede resultaten behaald bij trainen van inslaapstoornissen en stoornissen door ademproblemen (apneu) tijdens de slaap. Door neurofeedback training wordt de zelfregulatie van de hersenen verbeterd, waardoor je fysiologische alertheid en waakzaamheid verbeteren. Een verbetering ten aanzien van het slapen kan op dezelfde manier worden verklaard: als de hersenen zichzelf niet goed kunnen aansturen, wordt het niveau van arousal (waakzaamheid en alertheid) beïnvloed tijdens de slaap, en vooral tijdens het overgangsgebied dat tussen waken en slapen ligt (het overgangsmoment waarop men ‘wakker’ en het moment dat men net niet meer wakker is).

Welk effect hebben neurofeedback trainingen:
Normaal gesproken zorgt het ritme van de hersenen voor een goede nachtrust. Bij mensen met slapeloosheid is dat ritme verstoord. Neurofeedback trainingen herstellen die kwaliteit en de duur van de slaap. Door de Delta hersengolven te optimaliseren haal je de oorzaak van slapeloosheid weg. Daardoor verdwijnt de innerlijke chaos en ongeleide gedachten uit het hoofd en maakt plaats voor innerlijke rust. Neurofeedback trainingen leren de hersenen effectiever schakelen tussen deze ‘standen’, waardoor het slaap/waak ritme beter wordt en slaapproblemen verminderen of geheel verdwijnen.

Hoe werkt de training met neurofeedback
Trainingen met neurofeedback is met name gericht op het signaleren van overmatige (hyper) activiteit in ons brein. Door negatieve feedback te geven door middel van muziek of beeld, zal het brein opnieuw zoeken naar evenwicht en zal de hyperactiviteit afnemen. Het effect daarvan is dat de ‘ruis’ in ons hoofd verdwijnt en er ruimte komt voor ontspanning en het kunnen loslaten van terugkerende gedachten. Die status zorgt ervoor dat we in slaap kunnen vallen en gedurende de slaap niet ‘gestoord’ worden door storende nare impulsen.

Een voorbeeld; vrouw, begin 50
Heeft gedurende vijftien jaar niet goed geslapen (gemiddeld 4 uur per nacht), met als gevolg zware depressie, angsten , dreigende arbeidsongeschiktheid. Begon met neurofeedback in september 2005. Na drie sessies sliep deze cliënt door, zeven uur aan een stuk door zonder wakker te worden. Zij is na de vijfde sessie, in overleg met haar arts, haar medicijnen en antidepressiva gaan afbouwen. Na twaalf sessies was ze geheel vrij van medicijnen. Na twintig sessie zijn we gestopt met trainen. Tot op heden (april 2007) is zij nog steeds klachten vrij. 

Neurofeedback trainingen bij slaapstoornissen:

  • Effectief bij 76,1% tot 83,3%, bij een afname van 15 | 20+ sessies.