Tinnitus of oorsuizen

Wie lijdt aan tinnitus kan het irritante suizen in de oren verminderen via neurofeedback.

Wat is oorsuizen?
Bij oorsuizen of tinnitus heeft u last van ruisende, piepende of fluitende geluiden die van binnenuit lijken te komen en die u niet kunt negeren. De geluiden zijn alleen door de persoon zelf te horen. Ze worden veroorzaakt doordat het gehoororgaan of de zenuwbanen signalen doorgeven die de hersenen vertalen als geluid. 

Iedereen hoort weleens ruis als hij in een hele stille omgeving is. Maar omdat het bijna nooit helemaal stil is, bent u zich daar niet bewust van. Bij sommige mensen is het geluid zo sterk, dat het hinderlijk wordt. Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het uw slaap en uw concentratie verstoren. Dan kunt u problemen krijgen in het dagelijks functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen het gevolg zijn van oorsuizen. 

Oorzaak van oorsuizen
Vaak is niet precies te achterhalen wat de oorzaak van oorsuizen is. Wel vermoeden wetenschappers dat de oorzaak van tinnitus niet het gehoororgaan ligt, maar in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen af. Deze veroorzaken het ‘fantoomgeluid’. 

Oorsuizen is in te delen in twee vormen, subjectief en objectief oorsuizen. De subjectieve vorm is alleen waar te nemen door de persoon zelf. De objectieve vorm, welke maar zelden voorkomt, kan ook door iemand anders worden gemeten. De twee vormen van oorsuizen hebben verschillende mogelijke oorzaken.

Neurofeedback: een veelbelovende behandeling van tinnitus


Onderzoekers die functionele MRI (fMRI) gebruiken, hebben ontdekt dat neurofeedbacktraining de potentie heeft om tinnitus te verminderen of zelfs te elimineren, volgens een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA).

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe potentiële manier om tinnitus te behandelen onderzocht met behulp van neurofeedbacktraining. Neurofeedback is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met behulp van deze “feedback” probeert men de eigen hersenactiviteit te beïnvloeden en in het geval van dit onderzoek; de aandacht af te leiden van geluid.

.
Met een EEG meting kan bij mensen met tinnitus afwijkende patronen van hersenactiviteit worden geregistreerd. Wanneer deze patronen worden veranderd met neurofeedback, krijgen cliënten minder last van de tinnitus. Tinnitus genezen is in zeer beperkte gevallen haalbaar, maar de klachten kunnen wel minder heftig en minder storend worden. Veel mensen weten niet dat tinnitus met neurofeedback kan verminderen.

Neurofeedback trainingen bij Tinnitus of oorsuizen:

Effectief bij 44,5 % tot 50 %, bij een afname van 15 | 20+ sessies.