Wat gebeurt er tijdens een neurofeedback sessie?

Terwijl u naar muziek luistert tijdens een neurofeedback training wordt uw hersenactiviteit gemeten. Daarvoor gebruiken we sensoren, EEG apparatuur en software op een computer.

Als de neurofeedback software in die hersenactiviteit (neuro) een turbulentie meet, wordt de muziek waar u naar luistert heel even stil gezet (feedback). Via de oren krijgen de hersenen een direct signaal, waardoor een feedbacklus ontstaat. Een van de basisfuncties van de hersenen is om ons te beschermen. Dit doen ze door iets wat de vecht- of vlucht reactie word genoemd (FFR: Fight or Flight Response). Die reactie werkt als volgt. Bij iedere verandering in de omgeving die de hersenen niet kunnen voorspellen krijgt u een waarschuwing: vechten, vluchten, bevriezen of ‘ga maar door waar u mee bezig bent’, de laatste gelukkig het meest. Om die waarschuwing te kunnen geven moeten de hersenen zich reorganiseren. Die reorganisatie is als vast onderdeel van de vecht- of vlucht reactie het meest efficiënte moment in de hersenactiviteit.

In volgorde gebeurt er bij neurofeedback het volgende:

  • We meten een turbulentie.
  • De muziek wordt stil gezet.
  • De vecht- of vlucht reactie word geactiveerd.
  • De hersenen kunnen niet anders dan zich reorganiseren.

Kort gezegd: tijdens een training neurofeedback volgt na iedere turbulentie een reorganisatie in de hersenen. Door dit steeds te herhalen ontstaat er een patroon. En doordat hersenen leren door het herhalen van patronen gaan ze naarmate u meer trainingen doet uit zichzelf reorganiseren bij turbulenties.

De vragenlijst dient ook ter evaluatie van de neurofeedback behandeling. U krijgt deze vragenlijst om de 5 sessies opnieuw toegestuurd. Wij laten u dan opnieuw enkele relevante onderdelen bij langs gaan. Op deze manier kunnen wij middels grafieken de ontwikkeling van uw klachtenpatroon volgen.